• Lakši pristup javnim uslugama na internetu za osobe s invaliditetom i starije

  Europski parlament u studenom je izglasao pravilo koje kaže da će internetske stranice i aplikacije tijela javne...

Nazovite nas

 Udruga "MI"-Split 021/329 130
 Centar Zlatno doba

021/398 722

 Pomoć u kući
 • "Francuski paradoks" i resveratrol

  "Francuski paradoks" se odnosi na pojavu da je kod Francuza manja smrtnost i obolijevanje od bolesti srca i krvnih...

Aktivno starenje

Mirovinska zaštita

Pomoć i njega

Pomoć u kući

Putovanje

Smještaj i skrb

Socijalna skrb

Zdrav život

Zdravstvena skrb

Zdravstvene usluge

Nudimo za vas...

Nudimo vam informacije prilagođene svačijim potrebama. Ovdje možete uvijek pronaći nešto za sebe.

 • Zdravstvo
 • Socijalna skrb
 • Pravo
 • Pomoć u kući
 • Kultura
 • Obrazovanje...

Niste sigurni što trebate napraviti?

Potrebna vam je informacija ili kontakt?

Nazovite nas!

Pozitivna iskustva

Pesimistička logika recesije kaže da se umirovljenicima ne može razmišljati profitabilno. Da to nije istina godinama dokazuje Gradska knjižnica Zadar gdje postoji nekoliko zanimljivih načina na koje umirovljenici mogu iskoristiti svoje vrijeme (pored uobičajenog korištenja čitaonica knjižnice).

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) javna je ustanova koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja, i mladih.

Elektronička platforma za obrazovanje odraslih u Europi (Electronic Platform for Adult Learning in Europe - EPALE) višejezična je zajednica otvorenog tipa koju financira Europska komisija, a cilj joj je postati glavnom referentnom točkom stručnjaka u obrazovanju odraslih diljem Europe.

Gradske knjižnice su po međunarodnim smjernicama i UNESCO-ovom Manifestu za narodne knjižnice temeljne javne ustanove lokalne zajednice te njihova kulturna, obrazovna, informacijska i društvena središta. Mjesta su to cjeloživotnog učenja i susreta svojih građana. Namijenjena su i otvorena svojim sadržajima i programima svim građanima bez obzira na dob – od beba do umirovljenika.

Prema statistici, u Velikoj Britaniji (gdje je 1/3 stanovništva starije dobi), unatoč rastućoj populaciji starijih osoba, 99% proračunskog prihoda za prosvjetu namijenjeno je mlađima od 25 godina. 


Pedesetsedmogodišnji Ken Matheson odlučio je vratiti se ponovo u školske klupe, odnosno fakultetske. Na Sveučilištu Capilano, katedra za dokumentarni film bio je veliki i hrabri korak, pogotovo uzevši u obzir da je jedva završio srednju školu.

Nekoć se smatralo da je čovjekov mozak fiksna struktura koja se, jednom oštećena, ne može popraviti. Ipak, novija istraživanja pokazuju da je mozak veoma dinamična struktura koja se mijenja s novim iskustvima i adaptira uslijed ozlijeda. Samim time, nikad nismo prestari za naučiti nešto novo, no usvajanje novih znanja i vještina postaje nešto teže.

Često se znamo uspoređivati s drugim zemljama i zato smo vam probrali zanimljive podatke u kojima se uspoređuju Hrvatska i SAD.

Možda ovo nisu usporedbe koje ste vi radili ili slušali o njima pa vas možda i iznenade.

Na slici možete vidjeti i omjer veličine Hrvatske prema SAD-u.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, Harvarda i Pekinga došao je do zaključka da životni stil, poglavito u kasnijoj dobi mogu utjecati na visinu. Tijekom života, ljudi prolaze kroz vidljive fizičke promjene, kao što su povećanje tjelesne masnoće, manja gustoća kostiju te postupno snižavanje.

750 studenata upravo je diplomiralo na univerzitetu Nebraske, među njima i Count Eleanor “Jean” Kops (87).

Diploma predstavlja veliko postignuće za svakog čovjeka, ali danas posebno slavimo Brutta zato što je ne samo 94 godine star, već i zato što će konačno diplomirati nakon što je, uz prekide, studirao čak 75 godina, navodi fakultet.

Potprogram Grundtvig omogućuje suradnju između ustanova povezanih s obrazovanjem odraslih diljem cijele Europe. Program je namijenjen općem obrazovanju odraslih, stjecanju znanja i vještina pomoću kojih se lakše suočiti s raznim organizacijskim i poslovnim izazovima te poboljšanju opće kvalitete života.

Nakon 3 mjeseca marljivog učenja osnova informatičke pismenosti, od početnih uputa kako uključiti računalo do pisanja mailova, slanja elektroničke pošte, surfanja internetom i pohranjivanja dokumenata, novih 11 jaskanskih umirovljenika uspješno je završilo tečaj informatike

Za Barbaru Hunt učenje je cjeloživotno iskustvo. Ovog je proljeća u 71. godini završila doktorski studij edukacijskih znanosti na sveučilištu u Kaliforniji i time postala najstarija studentica tog sveučilišta. Svojim primjerom želi inspirirati i ostale da uče i da se angažiraju unutar svoje zajednice.