Novosti

Izložba likovnih radova

Izložba likovnih radova "Volim baku i djeda"

U ponedjeljak, 6. studenog 2017., s početkom u 16:30 sati, u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge "MI" - Split održat će se otvorenje izložbe dječjih radova "Volim baku i djeda". 

Provedene aktivnosti

Održan je drugi tjedan besplatnih radionica u ožujku u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost"

Tijekom drugog tjedna ožujka, održano je 16 besplatnih aktivnosti za umirovljenike na području...

  • Ožu 15
  • Hits 676
Predavanje na temu palijativna skrb za osobe starije životne dobi

“ Protiv stresa“ naziv je predavanja na temu palijativna skrb za osobe starije životne dobi u...

  • Lip 28
  • Hits 2741
Ljekarnička komora protiv internet ljekarni

Hrvatska ljekarnička komora zatražila je od novog ministra zdravlja Darija Nakića da povuče iz...

  • Sij 27
  • Hits 2210
COVID-19: Preporuke za osobe starije životne dobi: Zaštiti svoje zdravlje odgovarajućom higijenom

Centar za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije...

  • Ožu 11
  • Hits 2369

Izdvojeno

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Oni kao da su s nekog drugog planeta, ali nisu. Hunza narod živi na planinama sjevernog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosječno sto godina, ali mnogi od njih bez...

  • Kol 18
  • Hits 4803
Ne okrećite leđa križobolji! Naučite prepoznati upalnu križobolju!

Ne okrećite leđa križobolji! Naučite prepoznati upalnu križobolju!

Svjetski dan spondiloartritisa obilježava se 28. travnja. Upalna križobolja javlja se kod 5 do 7% populacije i većinom pogađa osobe mlađe od 40 godina. Hrvatska još nema registar oboljelih od...

  • Tra 28
  • Hits 3972

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Splitska izložba slavnog francuskog fotografa Marca Ribouda: Dalmacija kakva je bila prije 62 godine

Nakon Zagreba i Dubrovnika, izložba slavnog francuskog fotografa Marca Ribouda, pod nazivom “Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet”, stigla je u splitski Salon “Galić”, a uz 15 najpoznatijih radova danas 92-godišnjeg umjetnika, ljubitelji fotografije moći će razgledati i tridesetak snimljenih za vrijeme njegova boravka u Dalmaciji davne 1953. godine. Izložba koja se održava u sklopu Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, otvorena je 03. rujna u 20.30 sati, a moći će se razgledati do 17. rujna.

U Split je umjetnik stigao na poziv prijateljice Madeleine Epron-Denegri, ranije osobne tajnice slavnog Andrea Gidea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, potom novinarke u Parizu, koja se udala za splitskog profesora francuskog jezika Milivoja Denegrija i preselila u njegov grad, gdje je radila kao prevoditeljica i pisala tekstove o spomenicima kulture.

Putujući od Splita, preko Vrlike i Dubrovnika u ljetno vrijeme, Riboud je zabilježio ljude izložene jarkom suncu u svakodnevnim situacijama, te napravio niz izvanrednih radova, a među upečatljivijim fotografijama je “Tržnica životinja u Vrlici” i mladićev skok s vrha dubrovačkih zidina, ispraćen pogledima zadivljene publike.

Marc Riboud rođen je 1923. godine u Lyonu, odrastao je u Parizu, fotografiju je upoznao s 14 godina, ali se profesionalno njome počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1953., nekoliko mjeseci prije odlaska u Dalmaciju, njegova fotografija čovjeka visoko na Eiffelovu tornju kako popravlja boju dok se u pozadini vidi čitav Pariz, objavljena je na naslovnici “Lifea”. Ubrzo se, na poziv Henrija Cartier-Bressona i Roberta Cape, pridružuje slavnoj agenciji “Magnum”.

Na prvoj, povijesnoj grupnoj izložbi “Magnumovih” fotografa 1955. godine bila je izložena Riboudova fotografija čovjeka koji nosi golemi Titov crtež, toliko velik da se čovjeku vide samo noge, a ona je također snimljena u Dalmaciji. Uz “Life”, Riboud najčešće objavljuje u “Sternu”, “Paris Matchu” i “National Geographicu”.

Marc Riboud objavio je brojne knjige i monografska izdanja, a retrospektivna izložba njegovih radova postavljena je 2004. godine u Maison Européenne de la Photographie u Parizu. Izlagao je u svjetskim muzejima i galerijama i dobitnik je mnogih nagrada, od kojih se izdvajaju dva priznanja Overseas Press Kluba, Nagrada za životno djelo Time-Lifea, nagrada “Lucie”, te “Infinity”, nagrada International Center of Photography u New Yorku.

Izvor: slobodnadalmacija.hr